menu

Вчасна діагностика хвороби Лайма

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) - інфекційне захворювання, яке переносять кліщі та викликають бактерії роду Борелія (належать до спірохет). Хвороба Лайма - найпоширеніша інфекція, з таких, які передаються кліщами в Північній півкулі. Це виліковна хвороба. Найважливіше вчасно діагностувати бореліоз.
 
 
 
Бактерії борелії потрапляють у кров людини через укус інфікованих іксодових кліщів, що належать до декількох видів роду Ixodes. Ранні прояви хвороби можуть включати жар, головні болі, втому і характерне почервоніння шкіри, так звану мігруючу еритему. Потім патологічний процес торкається тканин суглобів, серця, нервової системи, очей. У більшості випадків симптоми можуть бути зупинені антибіотиками, особливо, якщо  діагноз був поставлений на ранніх стадіях розвитку хвороби і здійснене вчасне лікування. Неадекватна терапія може призвести до розвитку «пізньої стадії» або хронічної хвороби Лайма, коли хвороба стає  важковиліковною. Хронічний бореліоз стає причиною інвалідності, або може призвести до смерті. 
 
Що таке неадекватна терапія бореліозу? Часто пацієнти та дільнічі лікарі невірно інтерпритують симптоми, через що призначається некоректне лікування. Інколи  пацієнти не помічають, що укус кліща мав місце, або не акцентують на цьому увагу лікаря. 
 
Хвороба Лайма діагностується на підставі епідеміологічного анамнезу (відвідування лісу, луків на березі річки, присмоктування кліща) з урахуванням пори року (тепла весна, літо, початок осені), а також клінічної картини: поява мігруючої кільцеподібної еритеми. У подальшому приєднуються неврологічні, суглобові і кардіальні симптоми.
 
- Я була впевнена, що завжди зможу вчасно відстежити у себе симптоми бореліозу, у разі інфікування. Насправді виявилося, що симптоми не такі вже й особливі ... Обіцяної еритеми на шкірі від укусу не було. Підвищилася температура - можна списати на грип. Ломоту у м'язах, відчуття скутості у шиї - теж. Нудота? Це все нерегулярне харчування. Воно ж разом з порушеним графіком сну дає стомлюваність, головний біль, сонливість, запаморочення, емоційну лабільність ...
А ні! Це і є вона, боррелія.... Та, головне, що вчасно виявили і вилікували.
 
Дарія Ширяєва, біолог, Київ 
 
 
- Мене вкусив кліщ після ПВД  у лісі.  Прийшовши додому після походу, ми з дружиною одразу оглянули одне одного - ніхто не присмоктався.  Наступного дня на роботі я помітив, що мене вкусив кліщ. Вивилося, що він був на джинсах - тих самих, у яких я ходив у похід та одягнув на роботу. Я одразу звернувся до лікаря. Вислухавши мене, він призначив антибіотики.
 
Олександр, програміст, Харків
 
Більшість активних туристів знімають щонайменше одного кліща за сезон. У біологів-польовиків трапляється декілька або навіть десять укусів на рік. Досвідчені туристи та дослідники природи зазвичай дотримаються запобіжних заходів: вдягають закритий одяг, проводять самоогляд тіла та перевіряють одяг, коли приходять додому, або перед ночівлею у наметах. Також до заходів профілактики укусів кліщами належить обробка одягу хімічними препаратами.
 
У разі виявлення кліща, що присмоктався, його необхідно акуратно видалити пінцетом,  ниткою або ж спеціальним пристроєм для видалення кліщів. На руки варто одягти медичні рукавички, якщо є. Місце укусу необхідно обробити антисептичним засобом (наприклад, йодом) та вимити руки з милом. 
 
Чим більше часу людина проводить у походах та експедиціях, тим більше вірогідність контакту із кліщами.
Що роботи? Відмовитися від походів? - Ні в якому разі!  
Адже активний спосіб життя піднімає настрій, зміцнює здоров'я та підвищує імунітет. Тим більше, що не кожен кліщ є носієм інфекції. Крім того, імунна система здорової людини може сама знешкодити борелій, які потрапили до організму.
Варто звернутися до лікаря після укусу кліща та пройти превентивний курс лікування антибіотиками, що призначать. Однак, це доречно у разі поодиноких випадків укусів кліщами. Радше потрібно спочатку здати аналізи у лабораторії - виявити, чи відбулося зараження, чи ні.
Раціональне рішення для тих, хто багато часу проводить на природі, - регулярна діагностика. Хоча б у середині туристичного/ польового сезону та після його завершення - восени. Таким чином є висока вірогідність відстежити ймовірне інфікування, що могло трапитися, скажімо навесні у травні, або ж влітку. Аналізи на бореліоз проводять майже у всіх центрах лабораторної діагностики. Борелій можна виявити за допомогую імуноферментного аналізу (ІФА), ПЦР-методу та інших. 
 
 
Бережіть себе! Не хворійте. І зміцнюйте імунітет!
 
 
 
Марина Яроцька, біолог

 

Эколого-туристичний клуб «Слідопити»

http://vk.com/sledopyty_ua

https://www.facebook.com/sledopyty.in.ua

Оцените статью:

Перепост:

Статья понравилась: Viktory, woodpecker, mocrosoft, Пенс, Q'nSy, denisekonomix,

Статья не понравилась: Таких нет


Комментарии

Комментировать в форуме...

mocrosoft

mocrosoft

Очень полезная информация! Особенно с учетом того, что по области, увы, это довольно распространенная зараза.

15.10.2015 20:28

veloshizoid

...У разі виявлення кліща, що присмоктався, його необхідно акуратно видалити пінцетом, ниткою або ж спеціальним пристроєм для видалення кліщів. На руки варто одягти медичні рукавички, якщо є...
А перчатки зачем?!

15.10.2015 20:39
mocrosoft

mocrosoft

veloshizoid писал(а):
А перчатки зачем?!

Не знаю, как насчет боррелий, а вот для заражения клещевым энцефалитом к примеру, собственно укус клеща иногда не обязателен - достаточно того, чтобы он просто прополз по коже.

15.10.2015 20:47
woodpecker

woodpecker

veloshizoid писал(а):
...У разі виявлення кліща, що присмоктався, його необхідно акуратно видалити пінцетом, ниткою або ж спеціальним пристроєм для видалення кліщів. На руки варто одягти медичні рукавички, якщо є...
А перчатки зачем?!


veloshizoid, ну это на случай, если клещ, сопротивляясь, отплёвываться станет (шучу) :D

Одевать перчатки - это скорее общая рекомендация по соблюдению асептики. Все же есть небольшая ранка у пострадавшего.
Передаются ли боррелии при касании клеща - вероятно. Я специально не изучала, какой уровень контагиозности (заразности) в случае с клещами-переносчиками боррелий в зависимости от факторов передачи.

Вот что пишут:
"Именно клещи служат основным резервуаром Borrelia burgdorferi, так как инфекция у них продолжается всю жизнь, и они могут передавать её трансовариально потомству". "Боррелии присутствуют в пищеварительной системе клещей рода Ixodes, но лишь у немногих из них боррелии находятся в слюнных железах. Боррелии выделяются с фекалиями клеща"

15.10.2015 21:57