Топ отчеты
- Кто ответит за анархию? ВелоКрым, Сентябрь...
- Вело-лето: Через Карпаты в Закарпатье...
- Разбираем Novatec (Новатек) D042SB...
- Экскурсия на харьковский велозавод. Очень интересно....
- Мерчик-Шаровка-Натальино-Террасы-Краснокутск-Пархомовка...
- Харьков - Одесса на велосипеде. Чем дальше - тем интереснее....
- Поездка с экскурсией в Соледар - соляные пещеры на глубине 300 метров...
menu
В пошуках давніх рецептів бездріжджового хліба
Коли: 20-21 серпня 2014 року
Де: Опішня - Лазьки - Більськ - Куземин - Котельва - Деревки - Вільхове - Опішня
Мета: пошук давніх рецептів хліба, який випікали в печах наші прабабусі та бабусі без використання дріжджів
Учасники: представники ГО "Туристичне село Полтавщини" та ГО "ВелоПолтава" разом з волонтерами Міжобласної волонтерської організації "СВІТ-Україна".
Учасники "Мандруймо Полтавщиною" ще в серпні, після проведення фесту-квесту "Борщик у глиняному горщику", провели велоекспедицію "В пошуках давніх рецептів бездріжджового хліба".
Так за час експедиції учасники побували в селах Лазьки та Вільхове Зіньківського району, Білики та Деревки Котелевського району а також в селі Куземин Охтирського району Сумської області. Вони спілкувались з мешканками поважного віку, що випікали хліб самі, чи пам'ятають, як це робили їхні матусі. Під час спілкування організатори пошукового туру занотовували цікаві рецепти приготування страв із борошна та знімали відео розповідей.
А вже наступного року в рамках проекту "Відродження українських кулінарних традицій" відбудеться фестиваль хліба, який будуть випікати за давніми традиціями.
Майже всі велосипеди для учасників велоекспедиції були надані магазином "ВЕЛОЦЕНТР".
Комментарии
Пафнутий
Как-то очень неторопливо: в этом году собирали рецепты, в следующем будут по ним выпекать чего-то. А еще через год пробовать, что получилось...
17.12.2014 12:20Кто понял жизнь, тот не спешит
corsar_s
Так шож там с бездрожжевыми рецептами?
17.12.2014 23:23Хоть одним удивите!
mocrosoft
Та дідько б вже з ним, із рецептом - бодай би одного буханця на фото показали б і задоволену мармизу того, хто його б скуштував!.. А то якийсь дуже вже теоретичний фотозвіт вийшов: грець'йо зна, чи варто взвгалі отих "рецептів" прагнути, чи то звичайнісінький шлак, що зовсім недарма згинув у вирі часів...
18.12.2014 10:12Цікаво ж: з якого переляку люди відмовились від отих стародавніх рецептів, якщо вони такі гарні були..? Навіщо стали пхати оті дріжджі, чекати, покі зійде опара, та усе таке інше?
Dragonfish
Цікаво ж: з якого переляку люди відмовились від отих стародавніх рецептів, якщо вони такі гарні були..? Навіщо стали пхати оті дріжджі, чекати, покі зійде опара, та усе таке інше?
я сам прочитав кілька статтей про шкідливість дріжжей і вирішив пекти бездріжжьовий хліб (з цільномеленого зерна), результат виявився не таким вже однозначним. З одного боку, можна отримати дуже смачний і корисний хліб, але з іншого, стикаємось із рядом незручностей:
1. Закваска сходить не завжди 2. Закваска вимагає регулярного доглдяду (раз в тиждень підгодувати) 3. Вона може зіпсуватись. 4. Процедури із закваскою при приготуванні хліба - це трохи складніше, ніж вкинути чайну ложку сухих дріжжів у воду
Тому й майже всі поголовно перейшли на дріжджі хлібопекарські (їх відкрили десь в 1940х рр).Явної шкоди від них ніби немає (якщо не вживати кілограмами, і у людини немає певних специфічних захворювань).
В ютубі можна знайти багато рецептів бездріжджового хлібла , але їздити шукати рецепти всеодно корисно - це щось типу етнографічного дослідження, во ім'я науки можна все .Бажано ще, щоб ці дослідники десь виклали свої результати 18.12.2014 13:59
mocrosoft
Так ото ж і "просімо, просімо!" 18.12.2014 14:15
Romun
Більше двох років споживаємо виключно бездріжджевий хліб. Більше двох років живе закваска. Жити закваска може безкінечно довго. Головне хоча б раз в два тижні нею скористатись. При переході на бездріжджовий хліб спочатку більше нічого іншого їсти не хочеться. На відміну від дріжджового живим хлібом можна замінити повноцінний прийом їжі і не отримати важкість в шлунку, він насичує.
21.12.2014 22:06corsar_s
Я так понял, что исследователи решили, что хмель это не дрожжевое брожение, да?
Romun
Безусловно дрожжевое, просто там дрожжи иного вида. Привычные дрожжи довольно агрессивный гриб, который даже после выпечки хлеба полностью не погибает и агрессивно ведёт себя в животе употребившего, то есть вызывая брожение, вздутие, тяжесть. Конечно не все настолько чувствительны, если кто привык жить на чипсах, пиве и шаурме то по барабану. Закваска если долго постоит, то приобретает запах не обычной дрожжевой причины (самогон когда варят ), а запах вина в процессе брожения.
Рецептом не владею, делала жена. При чём первый раз пробовали "по рецепту из интернета", ничего не получилось и мы на год эту идею забросили. Пока один хороший человек не рассказал в живую как это всё делается. В принципе, у нас если просят, то не рецепт, а готовую закваску. Ведь приготовленная с нуля закваска набирает силу через 3-4 выпечки и потом работает всю оставшуюся жизнь, а за эти 3-4 раза у морально неподготовленного человека, которые кушает полуосевший хлеб пропадает всякий энтузиазм его выпекать. К тому же нет гарантии, что вы всё сделали правильно и через три выпечки закваска окончательно не выйдет из строя.
Даже давая готовую закваску и все инструкции у обычной рядовой хозяйки она теряется несколько раз, пока человек не набьёт руку. Приходится давать несколько раз. Хотя ничего сложного нет, просто современный человек забывчив и невнимателен.
Рецепт не проблема... Проблема в том что современному человеку массового потребления постоянно чего то хочется- быстро, дёшево и с новым вкусом. В то время как готовя хлеб на закваске меняется даже твоя философия, ты лучше понимаешь то, что миллион раз слышал с детства, типа -"Хлеб всему голова". За всё это время не поцвело, ни пропало ни корочки - ты начинаешь ценить свой труд,хлеб... Да и не знаю, на хлебзаводах полно заразы всякой типа картофельной палочки, тот хлеб часто цвёл. Хлеб на закваске при летней жаре через неделю всё ещё съедобен. Если ты человек верующий то, меся хлеб, читаешь ему молитвы или там мантры, кто во что горазд и наблюдаешь как от этого меняется его вкус, понимаешь, что он живой, что он несёт в себе ого какую энергетику не сравнимую с хлебом из магазина. Закваска, которая помнит сотни предыдущих выпечек, это не бездушные дрожжи. 23.12.2014 12:58
_panika_
я вже кілька років печу хліб на заквасці з цільнозернового зерна. жоден хліб не порівняється з ним по смакоті і енергійності. закваску купую готову в клубі органічного землеробства
23.12.2014 20:13corsar_s
mocrosoft
...Когда-то в детстве, помню, когда многие вещи назывались диковинным ныне словом "дефицит", месяц, или даже два не могли купить нормальных дрожжей, и бабушка пекла пирожки на хмеле... Пахло это дело совершенно свирепо, даже после выпечки (неприятный запах хлебопекарских дрожжей при выпечке, как известно, улетучивается), так что появление в магазине дрожжей было воспринято, аки Манна Небесная
24.12.2014 09:15